Stress reductie 2017-08-28T11:48:03+02:00

Mindfulness is een bewezen methode voor stress reductie

Er is niets mis met stress, laten we dat voorop stellen. Het zorgt er voor dat we goed presteren of kunnen overleven bij bedreigingen door te vechten of vluchten. Stress brengt ons in een verhoogde staat van paraatheid. Het is een natuurlijke reactie op een korte, hevige bedreiging. Helaas ervaren we in ons dagelijks leven vaak een gebrek aan controle en vertaalt onze geest dat naar een bedreiging. We reageren met de aanmaak van stresshormonen en komen nauwelijks nog tot diepe rust en echte ontspanning; er ontstaat chronische stress. Deze chronische stress gaat gepaard met verlies aan plezier, creativiteit en productiviteit. We voelen ons vervreemd, worden geleefd en weten nauwelijks nog hoe we echt aanwezig kunnen zijn in het moment.

Stress komt niet van buiten

In stresscursussen wordt aandacht besteed aan time management, assertiviteit en beter communiceren maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat het onze eigen geest is die ons zoveel stress geeft. Het zijn onze eigen gedachten die de stress veroorzaken; onze geest vertaalt situaties naar bedreigingen en schakelt de stressreactie in. In een mindfulness training leer je je te richten op dit schakelmechanisme en zo zorg je voor stress reductie. Je traint jezelf om niet langer meegesleurt te worden door gedachtenpatronen maar om je aandacht te houden bij het moment. Je leert af om op de automatische piloot te leven en je neemt zelf het stuur weer in handen. Stress vermindert effectief en je voelt je vrij om andere en betere keuzes te maken.

 

Mindfulness Stress reductie

“Mindfulness, zo luidt het nieuwe basiswoord voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven.” – Edel Maex